Wat is stomen ?

Wij hebben gemerkt dat veel mensen denken dat kleding, gordijnen en ander textiel in een stomerij met ‘stoom’ wordt schoongemaakt, maar dat is niet zo. De benaming stomerij is dan ook eigenlijk geen goede benaming, maar wordt in de volksmond wel zo genoemd: Alle textiel wordt gereinigd met de vloeistof Sensene en niet met stoom, zoals het woord stomerij dat suggereert. De stoom die gebruikt wordt dient voornamelijk voor het afwerkingsproces (persen en strijken)
Nadat U kleding heeft gebracht bij de stomerij, worden eerst de zakken nagekeken, het wasvoorschrift bekeken en de kleding gesorteerd op kleur en stofsoort. Ieder kledingstuk wat U bij ons brengt wordt voorbehandeld, d.w.z. de kraag, revers en zakken worden voorbehandeld, zodat vet en vuil in de reinigingsmachine los kunnen weken. Vlekken moeten herkend worden en apart behandeld; elke soort vlek heeft een ander middel nodig. 

Kleding wordt om twee redenen chemisch gereinigd:
● De stof samenstelling of confectie methode verdraagt geen water
● De vervuiling is hoofdzakelijk niet in water oplosbaar, zoals vette en  vuile kragen, manchetten en/of vet olie of smeervlekken.
Heeft U speciale vlekken, meldt deze dan bij het brengen van Uw kleding, zodat er speciale aandacht aan kan worden besteed.


Nadat de kleding is voorbehandeld en ontvlekt wordt deze gereinigd in de reinigingsmachine met de milieuvriendelijke vloeistof Sensene. Sensene is een oplosmiddel gemaakt van gemodificeerd alcohol, met een groot reinigend en ontvettend vermogen voor niet-wateroplosbaar vuil . Het is een milieuvriendelijk product , heeft een goede vlekverwijdering , een frisse geur en het geeft een goede grip & body voor een perfecte finish.
Sensene is dus een vluchtige vloeistof met ontvettende eigenschappen, waardoor draagvuil zoals vette kragen en vlekken als vet, jus, kaarsvet, smeer, olie e.d. er bij de stomerij altijd uit gaan, terwijl dat thuis in de was niet lukt : Vet lost niet op in water, hoewel wasmiddelenfabrikanten dit altijd wel beweren! Vet lost alleen op in vluchtige vloeistoffen zoals Sensene. 

De kleding wordt in een gesloten reinigingsmachine koud gereinigd, zonder toevoeging van water
Het reinigingsproces bestaat uit een voorbad, hoofdbad en droogproces, en duurt ongeveer 55 minuten. Tijdens het hoofdbad word er versteviging en antistaticum toegevoegd zodat de kleding zijn originele grip behoudt. De vloeistof uit het voorbad en hoofdbad komen tijdens de reiniging over een filter waar het vuil dat uit de kleding komt achterblijft, zodat er weer schone vloeistof ontstaat.
De vloeistof wordt dus steeds hergebruikt en er komt niets in het riool of milieu terecht. Na het droogproces in de machine is de reiniging klaar en komt de kleding droog uit de machine.


In de opmaakafdeling wordt de kleding uitgehangen zodat ze gestreken kunnen worden.
De broeken worden eerst op een broekentopper opgespannen en met stoom en lucht geblazen
zodat de meeste kreukels er al uit zijn. De persplooien in pantalons worden handmatig gestreken op de koudstrijktafel.
Deze koudstrijktafel heeft een afzuigsysteem waardoor het vocht van de stoom direct wordt afgezogen zodat er een scherpe vouw ontstaat. Naast het afzuigsysteem heeft de koudstrijktafel ook een blaassysteem; er wordt lucht onder het strijkoppervlak geblazen zodat o.a. de broekzakken niet doorgeperst worden


Alle bovenkleding, zoals bijv colberts, jacks en mantels, worden, na enig voorbereidend werk, (zoals bijv de zakken en schoudervullingen op zijn plaats terug doen en de voering voorstrijken) opgespannen op een stoompop waardoor eerst stoom en dan lucht blaast.
De stoom maakt het artikel vochtig zodat de kreukels eruit gaan, en de lucht zorgt voor een goede droging en het in vorm brengen van de kleding. Als afwerking worden kraag, revers en mouwen op de koudstrijktafel bijgestreken, voor de “finishing touch” Het opmaken/strijken is zeer arbeidsintensief en vergt net als het ontvlekken, een hoge vakkundigheid. Na het opmaken wordt de kleding nog gecontroleerd en gaat het naar de winkel waar het klaar hangt om opgehaald te worden .


Bij al deze opmaak activiteiten word stoom gebruikt. De stoom wordt opgewekt door een stoomgenerator. De stoom die opgewekt wordt in deze stoomgenerator heeft een hele lage vochtigheid en is niet vergelijkbaar
met de stoom uit uw eigen strijkijzer.