Gordijnen

Gordijnen

Over het algemeen kunnen de meeste gordijnen niet zelf gewassen worden, maar kunnen ze alleen door uw stomerij gereinigd worden. Hoewel het wasetiket soms vermeldt dat de gordijnen gewassen kunnen worden , raden wij dit over het algemeen toch af.  Door het zelf wassen in water lost de versteviging op, verlies het zijn volume en zal de stof erg  krimpen en kreuken, wat niet meer hersteld  kan worden.

Gordijnen worden bij ons gereinigd in de reinigingsmachine met de  vloeistof Sensene. Dit is een milieuvriendelijk oplosmiddel, met een groot reinigend en ontvettend vermogen , zodat vuil vet en aanslag oplost.

Het reinigingsproces bestaat uit een voorbad, hoofdbad en droogproces, en duurt ongeveer 55 minuten .Tijdens het hoofdbad word er versteviging en antistaticum toegevoegd zodat de gordijnen zijn originele grip behoudt. Na de reiniging worden de gordijnen in de stoomkast handmatig gestreken. Tijdens de reiniging worden vuil, vet, aanslag en de meeste vlekken verwijderd, maar bijvoorbeeld wijnvlekken, koffievlekken,  waterkringen, vliegenvuil of vlekken van lekkage  kunnen niet zonder risico op beschadiging (verkleuring en krimp) worden verwijderd.

Indien uw gordijnen gevoerd zijn met een thermische of verduisterings laag kunnen deze niet altijd gereinigd worden. Wij zullen uw gordijnen bekijken en overleggen welke behandeling aan te raden is. Gordijnen met een rubberen coating worden, vanwege het feit dat deze coatings gefixeerd worden en niet altijd goed gefixeerd zijn, op uw eigen risico . Ook dit zullen wij in overleg doen.


Vouwgordijnen

Vouwgordijnen

Ook vouwgordijnen kunt u niet zelf gaan wassen, maar moeten door uw stomerij gereinigd worden. Als U  vouwgordijnen wilt laten reinigen, moeten de baleinen verwijderd zijn en alle koordjes verwijderd of vastgeknoopt zijn. Meestal zit er aan 1 kant van het vouwgordijn een knoopsgat waardoor de baleinen eruit gehaald kunnen worden.

Vind U dit lastig of lukt het U niet om de baleinen en koordjes er uit te halen, of er weer in te zetten ? Tegen een meerprijs kunnen wij dat ook voor U verzorgen, zodat U uw vouwgordijnen thuis zo op kunt gaan hangen.


Krimp

Omdat er niet met water en koud gereinigd word met Sensene, wordt krimp op gordijnen tot een  minimum beperkt en daarom is deze reiniging uitermate geschikt voor alle gordijnstoffen, zoals velours, linnen, zijde, katoen, polyester, enz. Elk gordijn wordt bij ons  vooraf tot op de centimeter nauwkeurig opgemeten. Mocht er toch sprake zijn van enkele centimeters  krimp (meestal bij een eerste reiniging, vanwege spanning die ontstaan is in de vezel tijdens het weven van de stof, de z.g.n relaxatiekrimp) dan worden de gordijnen weer zo veel mogelijk op lengte gebracht d.m.v. stoom in de stoomkast, waardoor deze bijna de originele lengte blijven. Er kan echter  altijd een klein verschil in de lengte zijn. De  wettelijk toegestane krimp op gordijnen is  2 a 3%, maar door onze speciale reinigingsmethode is het krimp pecentage vaak nog minder dan 1%.


Tips en aandachtspunten

Tips gordijnen

● Omdat elke stofsoort een verschillende reinigingsmethode vereist, is het aan te raden al uw gordijnen in 1 keer te laten reinigen.

● Als U gordijnen ter reiniging aanbiedt, moeten de  losse haken verwijderd zijn, (de  ingenaaide plastic strips kunnen blijven zitten). Indien gewenst kunnen de gordijnen gemerkt worden, zodat u na de reiniging precies weet welk gordijn waar moet komen te hangen. Dit scheelt U tijd en voorkomt ergernis ! Het merkband kunt u vooraf gratis bij ons ophalen. Als U de gordijnen na de reiniging weer ophangt, sluit ze dan  s ’ nachts, zo zakken ze mooier uit.

● Controleer uw gordijnen grondig op beschadigingen en losse naden. Een los naadje kan tijdens de reiniging verder loslaten en hierdoor kan bijvoorbeeld de hele zoom of het stiksel waarmee de plooien zijn ingestikt , loslaten.

● Hoewel  het wasetiket soms vermeldt dat de gordijnen gewassen kunnen worden , raden wij dit over het algemeen toch af.  Door het zelf wassen in water zal  de stof zijn volume verliezen, erg  krimpen en kreuken, wat niet meer hersteld  kan worden.

● Met name natuurlijke stoffen zoals linnen en katoen en zijde verschieten of verkleuren snel onder invloed van zonlicht.  Deze verkleuring wordt veroorzaakt door het verlies van pigment in de kleurstof en kan door het reinigen niet worden verwijderd.


Levertijd

Levertijd gordijnen

De normale levertijd voor het reinigen van gordijnen en vouwgordijnen is 2 a 3 dagen.

Snel service in overleg mogelijk.


Bankhoezen/ kussens

Bankhoes

Ook bankhoezen, stoelhoezen en kussenhoezen en kunnen door ons gereinigd worden. 

Hiervoor geldt dezelfde leveringstijd als gordijnen en ook de mogelijkheid voor snel service.  Belangrijk: Laat uw bankhoezen regelmatig reinigen voor het beste resultaat. Oud vuil en vlekken zijn vaak niet 100% te verwijderen.

Tijdens de reiniging worden de meeste vlekken verwijderd, maar bijvoorbeeld wijnvlekken, koffievlekken,  of waterkringen  kunnen niet zonder risico op beschadiging (verkleuring en krimp) worden verwijderd.