• Reiniging in eigen bedrijf
  • 1 dag service voor bedtextiel en wasgoed
  • Snelservice voor gordijnen

Veel gestelde vragen

 

● Wat is het verschil tussen wassen en stomen?

Wij hebben gemerkt dat veel mensen denken dat kleding, gordijnen en ander textiel in een stomerij met ‘stoom’ wordt schoongemaakt, maar dat is niet zo: De juiste benaming voor stomerij is eigenlijk chemisch reinigen. Stomen oftewel chemisch reinigen is koud reinigen met de milieuvriendelijke vloeistof Sensene, en wassen is warm reinigen met wasmiddel en water.
Bij stomen heeft u geen last van krimp, worden vlekken beter verwijderd en blijft de stof zijn grip en volume behouden.
Dit zorgt voor een langere levensduur van de kleding.

● Welke soort vlekken gaan er bij de stomerij wel uit, en met wassen absoluut niet?

Als u zelf niet aan de vlekken heeft gewerkt gaan o.a. vet, smeer, frituurvet, olie, make-up, jus, kaarsvet, kauwgum enz bij de stomerij er altijd uit, terwijl na het wassen altijd een restvlek overblijft.

● Wat doe ik met vlekken in mijn kleding, als ik niet weet wat er in zit?

Kom altijd eerst advies vragen. Neem de kleding mee en wij zullen u zo goed en eerlijk mogelijk adviseren wat volgens ons de beste
reinigingsmethode kan zijn.

● Hoe vaak moet je een kostuum laten stomen?

Er blijkt geen algemene regel te zijn als het gaat om het laten stomen van een kostuum. De meningen over wanneer dat moet, zijn verdeeld. Gemiddeld genomen kun je stellen dat pantalons ongeveer 3 keer gedragen kunnen worden en een colbert 6 keer.
Wat ook een goed moment is voor het stomen van je kostuums, is de terugkomst van een zakenreis. Koffers doen je kolberts en pantalons meestal geen goed. Wij zorgen ervoor dat uw garderobe er na zo’n reis weer tip top uitziet. U zult ervaren dat de reinigingskracht van een professionele textielreiniger verbluffend werkt en U uw kostuum weer als nieuw draagt de komende tijd

● Is stomen duur?

Natuurlijk is stomen duurder als zelf wassen, maar zoals u op deze site heeft kunnen lezen, is het vakkundig reinigen van kleding zeer
arbeidsintensief. Als u dit meeneemt in de prijs/kwaliteitverhouding, is stomen absoluut niet duur. Bovendien gaat goed onderhouden kleding vaak langer mee.

● Als volgens het wasvoorschrift zowel wassen als stomen is toegestaan, hoe maak ik dan een goede keuze?

In veelal dure kleding staat ook vaak dat het wasbaar is, maar tijdens het wassen verdwijnt alle versteviging in de stof en wordt de kleding heel slap en verlies zijn model. Als u het door de stomerij laat reinigen behoudt de kleding zijn grip en volume, en blijft het langer als nieuw.

● Ik word geen wijs uit de wasvoorschriften van mijn kleding. Kunnen jullie helpen?

Kleding is altijd voorzien van labels met de meest uiteenlopende wassymbolen. Wij kunnen ons voorstellen dat u niet altijd zeker weet wat er met een bepaald was symbool wordt bedoeld. Als u een symbool niet kent of twijfelt over de betekenis van een specifiek wassymbool, kom even langs om vrijblijvend advies vragen. Wij helpen u graag verder. Zo zorgt u dat uw kleding mooi blijft doordat u zich aan het wasvoorschrift houdt. Of kijk hier voor meer info Wasvoorschriften

● Waarom lukt het mij niet om thuis een scherpe vouw in de broek te strijken?

De stoom die uit uw strijkijzer komt, heeft een hoge vochtigheid waardoor de broek eigenlijk te nat blijft om de vouw er in te houden. De stoom die in de stomerij gebruikt wordt heeft een lage vochtigheid: de broek is na het strijken sneller droog en bovendien wordt op de koud strijktafel de restwarmte direct afgezogen, zodat een scherpe vouw ontstaat.

● Is reinigen door de stomerij slecht voor het milieu?

Nee, De vloeistof van het milieuvriendelijke Sensene is gemaakt van gemodificeerd alcohol.De reiniging vind plaats in een gesloten machine. Er komt absoluut niets in het riool terecht, het vuil in de vloeistof wordt gefilterd en wat er uiteindelijk overblijft is droog stof, wat weer gerecycled wordt.

● Gaat mijn kleding stinken naar de vloeistof waarmee jullie reinigen ?

Nee, bij ons worden de filters van de reinigingsmachine waar het vuil op komt, dagelijks schoongemaakt. Stank op kleding wordt veroorzaakt door vuile vloeistof en oud vuil in filters. Bovendien heeft de vloeistof Sensene waarmee wij reinigen, van zichzelf al een frisse geur.