Motten

Motten

De belangstelling voor kledingstukken uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen en linnen neemt weer toe. Tot groot genoegen van de kleding mot, want wat wij graag aantrekken trekt ook deze vernielzuchtige nachtvlinder aan. Onze moderne leefwijze speelt het diertje bovendien in de kaart. Dankzij de centrale verwarming kan het nu het gehele jaar door voor nageslacht zorgen. Elke mot legt tussen de 40 en 50 eitjes die met een kleverige substantie aan de kleding bevestigd word. De eitjes zijn meestal terug te vinden op beschutte plaatsen, zoals onder een vuile kraag , revers of de onderkant van de mouwen. Vooral kleding met vuil, vet of transpiratie vlekken trekt motten aan. Afhankelijk van de temperatuur zullen de eitjes binnen 4 - 21 dagen uitkomen. De larven die uit de eitjes komen voeden zich met eiwitten afkomstig van bijvoorbeeld wol vezels. Deze larven ontwikkelen zich na verschillende vervellingen in 3 tot 4 maanden tot volwassen motten. Volwassen motten richten geen schade meer aan, het zijn de larven die uw kleding opeten !


Voorkomen van motschade 

Motten

Aantasting door motten is te herkennen aan kleine, onregelmatige gaatjes in de kleding en/of aan weefsel met uitwerpselen in dezelfde kleur als de beschadigde stof. U dient de kleding dan direct uit te kloppen om de larven onschadelijk te maken. Ze kunnen namelijk niet tegen zonlicht en beweging. Bovendien is het zaak de kledingkast grondig schoon te maken, voordat deze weer wordt ingeruimd. Uw kleding naar de stomerij brengen is daarvoor een zeer effectieve methode omdat daarmee niet alleen de vlekken verwijderd worden, maar ook de reeds op het textiel aanwezige motten larven in alle stadia van hun levenscyclus worden gedood. Motvraat kan aanzienlijke schade berokkenen aan wollen kleding en ander textiel dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Het laten reinigen van wollen textiel voordat het voor langere tijd wordt opgeslagen is een belangrijk hulpmiddel om motschade te voorkomen. 


Tips om motschade te voorkomen

Motten

● Lucht uw kleding niet buiten als de temperatuur boven de 5 graden is ! Rondvliegende motten leggen de eitjes dan direct op uw kleding.
● Reinig alle textiel voordat het voor een langere periode in de kast wordt gehangen.
● Bij het wisselen van de seizoenen alles schoon weghangen !
● Kledingstukken die u wast of naar de stomerij brengt worden hierdoor motvrij.
● Uw kleding naar de stomerij brengen is de meest effectieve methode omdat de motten in alle stadia van hun levenscyclus gedood worden, wassen in water is minder effectief : om effect te hebben op de motten wordt een was temperatuur van minimaal 50 graden geadviseerd


Wat te doen als er reeds motten aanwezig zijn?

Motgaten


● Maak de kledingkast leeg en reinig deze grondig (goed stofzuigen in hoeken en kieren)
● Alle kleding buiten uitkloppen, zodat de larven en eitjes er uit vallen.
● Reinig zo snel mogelijk ALLE kleding (wassen of stomen)
● Plaats de schone kleding terug in de kast, na het aanbrengen van de cederhout blokjes.Cederhout blokjes

motblok cederhout

Het gebruik van cederhout is een eeuwenoude vertrouwde methode om uw delicate kleding en linnengoed tegen motten te beschermen. De aromatische rode ceder is daarmee een van de meest nuttige creaties van de natuur. Deze vorm van motten bescherming is 100% milieuvriendelijk,De geur van de Amerikaanse rode cederboom is voor mensen zeer aangenaam maar voor motten absoluut onverdraagzaam. Het gebruik van giftige chemische stoffen is dan ook onnodig als het gebruik van de natuurlijke ceder veilig is, en het ruikt ook nog eens geweldig. Cederhout is ook heel effectief als bescherming en verfrissing van uw kleding en linnengoed. Op deze manier kunt u met ceder houten artikelen uw kledingkast volledig vrij van motten houden. Naast het weghouden van de motten, biedt het hoge vocht absorptie vermogen van cederhout ook extra bescherming tegen schimmel en meeldauw. Zo zet u moeder natuur zelf aan het werk om voor u insecten en schimmel weg te houden. Voor optimale werking adviseren wij 2 cederhout blokjes per kast te gebruiken , en de blokjes ieder jaar te vervangen.


Cederolie

cederolie

Heeft u al cederhoutblokjes, dan kunt U deze ook 1 keer per jaar gaan behandelen met cederolie. (flesje, 10 ml ) Deze pure etherische olie van Amerikaanse rode cederhout, heeft de aangename cederhoutgeur die doet denken aan de geur van pas geslepen potloden. U kunt deze olie gebruiken om cederhouten  blokjes  weer van geur te voorzien. Zo kunnen ze jaren mee. Gebruik; Enkele druppels op het hout goed uitsmeren met een kwastje. Het hout in plastic wikkelen (huishoudfolie) en een week lang de olie laten intrekken. Vervolgens wrijft u het hout goed schoon met een oude doek of keukenrol. Plaats de blokjes bij voorkeur onder in de kast.